неделя, 22 април 2012 г.

Врасъл нокът

Здравейте! Предполагам не четете това просто за информация. Ако сте стигнали до търсене в интернет, предполагам сте потърпевши от проблема. Първо искам да Ви кажа, че не съм специалист. Просто имах този проблем, патих много и бих искала да помогна, ако мога, с опита, който натрупах.

1. Причини за врастване на нокът
Причините могат да са много. Една от тях е неправилното изрязване на ноктите. Ноктите трябва да се оставя дълги и да се режат под права линия. Така предотвратявате евентуално израстване в неправилна позиция. Понеже врастването на нокът обикновено става на палеца на крака, друг основен проблем и носенето на неудобни или тесни обувки. Те деформират формата на пръста и притискат нокътя към кожата, което води до появата на врастване. Гъбична инфекция също може да бъде причинител, с който нокътят да се задебели и да създаде проблема. И футболистите често страдат от това. Сами можете да съобразите защо. Ритането на твърди предмети или настъпването от някого, също могат да доведат до усложнение.

2. Симптоми 
Колкото и безобидно да изглежда, врасналият нокът всъщност причинява огромна болка. При най-малкото докосване, потърпевшият изтръпва. В засегнатото място има гнойно образование. Появява се зачервяване и невъзможност за носене на закрита обувка. Проблемът може да доведе до невъзможност за спортуване, тичане и нормално изпълнение на всекидневни занятия поради страха от силната болка. Засегнатата част може да изглежда много по-срашно от показаните в интернет снимки.

3. Домашно лечение
Препоръчвам Ви да не се опитвате да изрежете нокътя. Ако инструментите Ви не са дезинфекцирани, можете допълнително да инфектирате засегнатото място. В аптеките продават кутийки със смрадлика. На гърба на кутийката пише точната дозировка за сваряването й. Можете да разделите пакетчето за няколко използвания. Цената му е около 1 лв. След сваряването на смрадликата във вода, я оставете да престои около час под затворен капак, след което прецедете течността и я излейте в съд, в който ще натопите крака или ръката си. След потапяне на засегнатото място, оставете крака или ръката си за 10 минути. Поверия казват, че смрадликата е отровна, но всъщност тя има невероятни лечебни действия. Посочената горе процедура ще прочисти замърсяванията и ще намали отока от враслия нокът.

4. Лекарска интервенция
Повечето хора се плашат да отидат на преглед, но ако не се излекуват навреме, може да бъде причинена гангрена. Хубаво е, преди да предприемете операция, да се изследвате за гъбички по ноктите. Както споменах, те могат да бъда причинители. Лечението става с антибиотици. Ако нямате гъбична инфекция, ще Ви споделя моята история. Правени са ми две операции. Операциите продължава не повече от половин час. Едната беше и на двата палеца на крака. Единият се излекува, но другият - не. След година отново повторих операцията, но при различен лекар. Можете да прочетете много стряскащи неща в интернет, едно от които е изскубване на нокътя. Знам, че звучи ужасно неприятно, но патилият дълго време, иска единствено да се отърве от болката, без значение какво му коства. Разбира се, зависи при какъв лекар ще отидете, колко е опитен, какво разбира от проблема и какво решение ще вземе. И двата пъти на мен не ми премахваха нокътя изцяло. Първият лекар, на когото попаднах, ми изряза дълбоко частите от ноктите, които врастваха. За да можете да си го представите, спомнете си как пишехме в 1 клас ръкописно "Л". Изглеждаше подобно. Добре е подобни интервенции да се правят през лятото, въпреки че водните басейни няма да бъдат посещавани, тъй като не Ви се налага да носите затворена обувка и вървите много лесно с чехли. Проблемът, на единия ми крак нокътят да врастне отново, бе че при растежа на изрязаните части, те счупиха и централната. По този начин отново се наложи да пропусна ходенето на басейн и море още едно лято. Тъй като няма клинична пътека "Врасъл нокът", бях записана по друга клинична пътека, за която се изискваше да ми бъдат направени куп изследвания: ЕКГ, рентгенова снимка, взеха ми кръв и урина, може би и още нещо, което съм пропуснала да запомня. Отново казвам, че зависи на какъв лекар ще попаднете. Има и такива, които ви правят операцията, не престоявате в болница и им заплащате определена сума. С две ръце Ви препоръчвам, ако живеете в околността, да се възползвате от лекарката, в Отделение по ортопедия и травматология в Многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Тота Венкова" - гр. Габрово, доктор Анелия Василева. Благодарение на д-р Василева се оправих напълно. Тя не извади цялата ми нокътна плочка, нито я изряза като предишния доктор. Отстрани малка част от нокътя ми и изряза засегнатата кожа, като я и заши, така че да не е близо до нокътя ми. Не съм сигурна дали е направила точно това, тъй като не гледах, но при превръзките в следващите няколко дни направих тези си заключения. След около 2 седмици ми бяха отстранени и конците. Страшно съм благодарна на д-р Василева! Вече 8 месец нямам никакви проблеми.

5. Грижи след операция
След интервенцията е хубаво да превързвате пръста поне седмица след това. Ако не искате да пътувате до болницата за превръзване, можете да го направите и вкъщи. След развиване на бинта е възможно марлята да и залепнала и да е трудно да я отстраните. Наквасете марлята с кислородна вода, която ще дезинфекцира и спомогне премахването й. Ако е необходимо почистете леко с клечка за уши. Закупете йодасепт. ако е течен слагайте го на марлята, ако е кремообразен директно върху засегнатото място. Поставете марлята и бинтовате отново. Препоръчвам Ви да не поставяте лепенки, след като решите, че е време да спрете носенето на бинта. Лепенките запотяват и може отново да възпалят мястото, след като не е още напълно здраво. Оставете пръста си да диша и ако излизате внимавайте да не го прашите, което почти винаги е невъзможно, но се старайте да сте далеч от пясък, кал и др.

6. Правилно изрязване на нокътя
Нямате гаранция, че никога няма да имате този проблем. За да се предпазите, е хубаво да знаете как да изрязвате ноктите си. Оставяйте ги по дълги и не заобляте краищата. Не се притеснявайте, дори ако късате чорапите си. Ако не смятате, че ще се справите, можете да се възползвате от медицински педикюрист.

WARNING: Ето малко картинен материал, за това как се получава врастването и коя е правилната дължина на нокътя: http://www.medline.bg/index.php?p=vrastnalnokat. Не знам дали специалистът от този сайт е добър, затова не Ви го препоръчвам. Там също има информация, но ми се струва много по научно обяснена и трудно разбираема за обикновения човек.
Надявам се да съм успяла да Ви помогна поне малко. Знам мъките, които изпитвате. Всичко посочено горе е изпитано от мен и Ви гарантирам истинността му. Успех и борбата на болезнения проблем.
- Ina-Ccessibility 2012 ©

Няма коментари:

Публикуване на коментар