петък, 9 август 2013 г.

Оранжево е небето..


По определение на Енцилопедия Британика, изкуството е:
„Използването на умения и въображение в създаването на естетични обекти и среди, които могат да бъдат споделени с други."
Чрез изкуството всеки може да изрази себе си, идеалите си, мечтите си. Изкуството е начин за бягство от реалността. То се ражда най-вече от емоцията, от тъгата. Възможността за безпрепятствен показ на чувствата и разсъжденията кара все повече хора да прибегнат към този начин на себеизразяване. Изкуството няма граници. Оранжевият цвят на небето е само една от възможностите, които то предоставя.
Архитектура, изобразително изкуство, музика, танц, художествена литература, театър, кино - седемте чувствени умения. Малко хора могат да се похвалят с владеенето на дори едно от тях. Най-добрата професия е тази, с главно действащо лице – талантът. Когато нещо идва „от вътре” то не бива да бъде пренебрегвано. Примамливата възможност за наличие на дългогодишна популярност е факт. Единственото й условие е шедьовър. Картина, песен, книга, филм, движение, пиеса – това са и част от множеството варианти за реализация. Колкото по-нестандартно, толкова по-впечатляващо. В доказателство на това ще дам едни от най-големите творчески постижения на последните няколко десетилетия – сюрреалистичните произведения на Пикасо, измисленият магьоснически свят на Джоан Роулинг, фанастичният филм – „Аватар”.
Най-важното за популярността на един творец е признанието на аудиторията и положителните й отзиви. Със сигурност обаче не всеки разбира чуждото изкуство. В повечето случаи противниците са дори повече от привържениците, защото новаторството рядко бива прието. В едноименната детска песничка, изпълнителката разказва за своя Оранжев свят. Дори тя има своя опонент:
Ала чичко строг, брадат, появи се в къщи
Щом рисунката видя, мигом се намръщи
И отсече важно: Не! Ти грешиш! Така не е!
Като добър пример за всички нас, героинята, в тази емблематична песен на всяко детство, не спира да мечтае. Тя не се отказва от своите оранжеви китари и техният оранжев звън. Точно така трябва да постъпва и всеки творец, защото е достатъчен само един човек разбиращ замисъла и подкрепящ идеята, човек достоен за по-добър приятел дори от най-близките.
Всяка велика идея започва осъществяването си от едно малко вдъхновение. Вдъхновението е изкуство. Способността да вдъхновяваш хората – дарба. Миговете на духовно извисяване присъстват в нашия живот, стига да сме достатъчно способни да ги забележим. Ценителите на музика, живопис, литература, театър също са част от изкуството на твореца. Сетивата зрение и слух ни позволяват да изживеем всеки представител на изкуството.  
"Харесвам историите за бедуините, които по време на дългите си преходи спирали често, за да дадат време на душите си да ги настигнат."
Това е цитат от книгата „Невидимите кризи” на Георги Господинов. В това забързано ежедневие, което не ни предлага нищо ново и необичайно, но ни отнема изключително много време дори за рутината, имаме нужда да спрем и да изчакаме душите си. Когато започнем да виждаме и другия изход на ситуацията, не просто меланхолично да приемаме утвърдения, тогава душата ни е настигнала. 
Душата има нужда от своята „храна” – изкуството. Изкуството разкрива нови хоризонти, представя неизвестни герои, зашеметява с красотата си и има умението да споделя чувствата на своя потребител. Често срещана е възможността да „откриеш себе си” в текста на песен, в сюжетната линия на книга, в сценария на филм. Това е ползата от изкуството – когато няма с кого да споделиш – то е до теб. Дали ще го „сътворим” или „консумираме” е изцяло в нашите ръце и ако нетипичният цвят небе ни прави щастливи и изразява чувствата ни, то никой не бива да ни спира в начинанието ни.
Тази песничка навред, все така ще пея
Знам добре и за напред ще дружа със нея
Даже и да си голям, славно е да виждаш сам...

- Ina-Ccessibility 2013 ©

Няма коментари:

Публикуване на коментар