четвъртък, 29 август 2013 г.

ВВС№11 - "Долината на куклите" - Джаклин Сюзън

  • Първи впечатления: 
Почти никакви. Разглеждах библиотеката у баба и майка ми случайно ми я спомена. Каза, че й била харесала. Реших да разбера за какво става въпрос, защото ми беше интересно да разбера за живота на три момичета, но вече имах един неуспешен опит с книга, преплитаща няколко истории ("Любов" - Елиф Шафак) и започнах малко притеснено тази. 
  • За автора:
Джаклин Сюзън е родена в САЩ през 1918 г. Зопазнах се с историята на живота й от wikipedia и реших да я цитирам дословно, тъй като не бих могла да я представя по по-добър начин:
"Родена в семейство на учителка и художник.След като се мести в Ню Йорк, Джаклин се изявява като актриса с малки роли в киното, театъра и в рекламни клипове. Води бурен живот – алкохол, наркотици, нетрайни връзки и има изявена бисексуалност – свързват името й с Коко Шанел.На 44-годишна възраст Джаклин получава диагноза рак на гърдата. В своя дневник тя пише: „Не мога да умра, без да съм оставила нещо значително след себе си. Мисля, че умея да пиша. Господи, остави ме да живея, за да го докажа”. След операция на гърдата Джаклин става толкова дисциплинирана, че през следващите 12 години се превръща от неуспяла актриса в най-богатата жена на Америка, натрупала състояние със собствен труд.Нейната втора книга и първи роман – „Долината на куклите“, е публикувана през 1966 г. и се превръща в един от символите на своето време. Легендарната си известност романът дължи на провокативния сюжет и свободомислещите героини, както и на скандално директния писателски стил на Джаклин Сюзън. „Долината на куклите” влиза в Книга за рекордите на Гинес като бестселър с тираж над 30 милиона копия. Книгата е екранизирана 2 пъти. През 2000 г. е създаден филм за живота на Джаклин Сюзън („Страхотна е, нали?”), който печели голям успех заради впечатляващата игра на Бет Мидлър.Джаклин Сюзън е първата жена, която оглавява класацията за бестселъри на New York Times с 3 свои книги. За успеха си тя казва: „Да, смятам, че ще бъда запомнена... Ще бъда запомнена като гласа на 60-те години.”
Хмм.. явно героините са били вдъхновени и от нейния живот. :)
  • Сюжет:
Ан пристига в Ню Йорк. С надеждата да избяга от родния си град Лорънсвил, тя търси нови хоризонти за развитието си и по-различен живот. В очите на роднините й, избраният от нея път не е по-добър. Животът й никога не е бил луксозен, но двуетажната къща в родното градче се различава от малката стая в общежитие. Въпреки всичко, Ан не допуска това да й попречи по пътя към върха. Тя започва работа в известна адвокатска кантора и красотата й не остава незабелязана. Ан няма истински приятели, докато не среща Нийли - седемнадесет годишното момиче от съседната стая. Нийли от малка е на сцената, обича да театъра, танците, музиката. Двете на пръв поглед не споделят нищо освен съседните стаи. Срещайки нови герои, Ан се запознава и с Дженифър - красавица с перфектно тяло, която всеки мъж желае. Книгата проследява възходите и паденията на трите жени в периода от двадесет години - достатъчно време за промяна, положителна или не.
  • В процес на четене:
Понякога просто си в настроение за нещо по-различно, а нещо по-различно за мен бе точно това. Джаклин Сюзън умело преплиташе историите през цялото време и дори не ми правеше впечатление, когато започвах да чета за нов герой. Историите бяха повече от добри, според мен.
Това е книга за нещата от живота. Може би малко по-далечен живот от нашия, но показващ трудностите и борбата с известността, поддържането на имидж и слабостите, които рядко остават прикрити. Ан, Дженифър и Нийли са героини, които успяха да изградят себе си или да се разрушат, но определено промяната в тях беше на лице за двадесетте изминали години от "нашето познанство".
Никога не успях да симпатизирам на Нийли, дори когато бе безпомощна. Дженифър ми бе най-симпатична, защото бе нещо различно, знаеше какво иска и как да го постигне. Ан.. Просто откривах себе си в нея, в начина на мислене, на чувства и тъй като не симпатизирам на себе си точно в тези аспекти, предпочетох Джен пред нея. В тази книга имат от всичко: любов, изневери, телевизия, театър, секс, хапчета, алкохол, щастие, тъга.
Определено не би била любима на повечето хора, включително и на мен, но за своят жанр, подобна дълбочина на чувствата изисква оценката, която давам. 
Бих я препоръчала на приятелките си, които четат книги на подобна тематика и искат Никълъс Спаркс, с малка част от 50 нюанса сиво (за която само съм чувала) и много драма на сред цялата любов.
Не съжалявам, че прочетох книгата. 
  • Други становища:  
Неналични. Въпреки популярността си преди, сега почти никой не говори за тази книга.

- Ina-Ccessibility 2013 ©

Няма коментари:

Публикуване на коментар