неделя, 22 юли 2012 г.

Плътта наравно с хартията

Хората са като книгите! И преди да се запитате луда ли съм да твърдя това, първо изчетете доводите ми!
-------------------------
1. Опаковка
  • Хора
Дори да не познаваме все още даден човек, веднага съдим за неговата красота, фигура, височина, облекло и т.н. Това ни осъдително свойство, често изкарва грешна представа за събеседника ни.
  • Книги
Първото впечатление, за която и да е книга, често е изградено от корицата. Специалните ефекти и пъстрите цветове привличат вниманието на читателя дори и към най-скучната и безсмислена книга.

2. Наименование 
  • Хора 
Новаторските и не често срещани имена винаги биват запомняни. Традиционните не оставят впечатление, а ужасните имена, които някои родители дават на децата си, често стават повод за присмех.
  • Книги
Нестандартните наименования привличат внимание, обикновените дават предубеждения, а скучните и смешни отказват читателя от запознанство с произведението.
3. Създател
  • Хора
Очакванията на повечето хора децата да са като родителите си, често влияят негативно. Има прекрасни родители, които обсипвайки с грижи децата си ги разглезват и наследниците всъщност стават непоносими. От лоши и безотговорни родители, по някаква случайност се раждат и разкошни деца с големи мечти и перспективи.
  • Книги
Ако сте впечатлени от един автор, често пъти прибягвате до нови и нови негови произведения, оставайки му верен почитател, докато той/тя не ви разочарова. Ако не сте чували хубави неща за писател и не харесвате стилът му на писане - избягвате срещата с негови произведения. Това обаче може да са първите му опити за писане и в бъдеше да издава страхотни новели.

4.Представяне
  • Хора
Клюките в днешно време са толкова разпространени, че се запознаваме с хора вече предубедени какви са те. Чували сме това или онова за тях, вярвайки че е истина и правейки си грешни заключения.
  • Книги
Написаните на не повече от 15-20 реда уводни думи на гърба на книгата са едно от нещата, по които съдите, за да изберете следващото си четиво. Те могат да показват много малка и несъществена част, пленяваща с история, която по късно се развива не по начина, по който бихме искали. Или ревютата на книги, в които някой със специфичен вкус или солиден хонорар препоръчва четивото, като изключително интригуващо, каквото всъщност не е.

5. Същност
  • Хора
Опознавайки и сприятелявайки се с някого, успяваш да разлистиш неговата душа. Да опознаеш мъките и радостите му, тревогите и мечтите. Чак след като опознаеш този човек можеш да изградиш очното си мнение за него и да избереш дали да го обичаш дори и с грешките му или да го отхвърлиш въпреки качествата.
  • Книги
За да изградиш собствени представи и мнения за книга - трябва да я прочетеш. Вниквайки в сюжета можеш сам да намериш плюсовете и минусите от своя гледна точка, да се почувстваш на мястото на различни герои и да си представиш съвсем различни пейзажи от този, който ти е говорил за книгата например.

-------------------------
Надявах се да стане малко по-поетично, но това се получи. Надявам се да сте разбрали какво имам предвид под заглавието си и да сте се замислили дали пък тези взаимно несвързващи се съществителни нямат нещо общо. Благодаря ви за отделеното време! :)

- Ina-Ccessibility 2012 ©

Няма коментари:

Публикуване на коментар