сряда, 19 юни 2013 г.

ВВС№10 - "Ад" - Дан Браун

ВВС - "Вдъхновение във всяка страница" е поредица на блога Ina-Ccessibility, която представя романи или поредици, по начина, по който авторката на блога ги е изживяла и в зависимост от впечатлението, което са оставили у нея.

"Ад"
  • Първи впечатления:
Дан Браун? Нова книга? Робърт Лангдън е главен герой? Не ми трябват впечатления! Заемам се със задачата да си ги създам сама като за пореден път се доверявам на любимия си автор.
  • За автора:
Дан Браун е роден на 22 юни 1964 в САЩ. Пише трилъри, които се превръщат в световни феномени. До момента има издадени 6 книги. "Цифрова крепост" е първата от тях, която, за съжаление, не добива голям успех. "Шестото клеймо" е спекулирана за най-добрата му книга, въпреки че не е най-продаваната. Дан Браун добива световна популярност с книгата си "Шифърът на Леонардо", която е и една от най-продаваните книги на всички времена. Често книгите му биват отхвърляни от християнската църква, но това не прави броя на читателите им по-малък. Други негови книги са "Метеоритът", "Изгубеният символ" и "Ад", която излиза на книжния пазар през май 2013.
  • Сюжет:
Робърт Лангдън отново е на мисия, този път обаче се събужда с амнезия. Няма го убийството, заради което да бъде извикан в чужда старана. Той просто се озовава там без да има ясна представа защо. Сиена Брукс е млада лекарка с руса коса, която се опитва да му помогне да избяга от хората, които го преследват. Кодът, който трябва да разшифрова този път и мистерията, която трябва да разбули се основава на прочутата творба на Данте - "Божествена комедия". Застрашено е цялото население на земята, не само една организация. Всичко е в ръцете на Лангдън, но дали е това, което изглежда?
  • В процес на четене:
Да чета книга на Дан Браун за мен е удоволствие, което не мога да заменя с нищо друго. Страниците ми се изплъзват като песъчинките в пясъчен часовник и не осъзнавам кога съм стигнала края. Винаги успявам да науча нещо ново, да се запозная с любопитни факти и да променя начина си на мислене. Дан Браун е автор, който заслужава да бъде наречен любим. 
Започнах да чета в неделя и забелязах номера на страницата чак когато стигнах 203. Не успях да усетя четирите или петте часа, които прекарах в четене. Четох и в училище, възползвах се о всяка минута, за да разбера какво следва да се случи. Днес - точно 4 дни след като я започнах, приключих и с последната страница. Не знам за вас, но за мен е постижение да прочета 540стр. за 4 дни. Едно от нещата, които харесвам най-много в стила на писане на Браун е това, че може да ме накара да симпатизирам на герой и в следващия момент, да се чудя какво съм му харесвала. Не съм срещала тази рязка трансформация от съжаление в презрение при друг автор. Способността му да вкарва непредсказуемост във всяка своя история, винаги ме кара да се удивлявам. Кой би предположил какво всъщност е веществото, което загрозява с опасност цялото човечество. Чудя се как изобщо човек може да бъде толкова талантлив, за да създаде такова гениално произведение. Искам да посетя описаните места във всичките му книги. Жалко, че няма да мога да го наема за свой екскурзовод. Книгата ме накара да се замисля за ужасно много неща, за които не бях предполагала до момента. Слагам "Ад" редом до "Шестото клеймо" като любимо свое произведение. Възхищавам се на Дан Браун!!!
  • Други становища:
  • Песен, напомняща ми за книгата:
1. Lux Aeterna - Clint Mansell
(Няма текст.. просто е достатъчно зловеща, за да я слушам през цялото време докато четях.)
  
2. Are you ready? - Three Days Grace
I thought you'd never come this far. I thought your words meant something more.
(Мислех, че никога няма да стигнеш толкова далеч. Мислех, че думите ти значат нещо повече.)
Said my two cents now. It's your turn.
(Казах каквото имах. Сега е твой ред.)
So stand up and scream. Are you ready?
(Така, че стани и извикай. Готов ли си?)
So you think you know how this story goes. Are you ready for this?
(Мислиш, че знаеш как продължава тази история. Готов ли си за това?)

  • Крайна оценка на книгата: ★ ★ ★ ★ - 5/5 
 - Ina-Ccessibility 2013 ©

Няма коментари:

Публикуване на коментар